2016. július 27. szerda - Olga, Liliána. Holnapi névnap: Szabolcs
oroszline.hu írása
2012. május 9.

Összecsapások Putyin beiktatásának előestéjén

Több tucat sebesült, ötszáz letartóztatott

Összecsapások Putyin beiktatásának előestéjén

Több tucat sebesült, ötszáz letartóztatott

  • Tetszik:

Brutálisan szétverte a rendőrség a Vlagyimir Putyin elnöki beiktatása ellen tiltakozó május 6-ki, vasárnapi tüntetést Moszkvában, miközben a tüntetők is rátámadtak a rendőrökre. Tucatnál több tüntető és – rendőrségi források szerint – húsz rendőr sérült meg. Körülbelül ötszáz embert állítottak elő. A rendőrség szerint a gumibotos beavatkozást és más durvaságokat a tüntetők provokálták ki. Putyin sajtófőnöke helyeselte a drasztikus fellépést.

A Milliók Menetének nevezett tiltakozó tömeggyűlést a hatóságok engedélyezték, igaz, a szervezők csak ötezer ember részvételét jelentették be. Így őket is meglepte, hogy tízezrével csatlakoztak az emberek a Bolotnaja térre tartó tüntetőkhöz. Az odavezető utcák le voltak zárva, az engedélyezett útvonalat rendőrségi kordonok és fémkereső elektronikus kapuk állták el. Ezért a szervezők által végül ötven-százezresre becsült (a rendőrség szerint nyolcezres) tömeg csak nagyon lassan tudott haladni, összetorlódott, a szűk áteresztő pontoknál dugók keletkeztek. A Gazeta.ru tudósítója szerint emiatt már az elején ideges hangulat uralkodott el mindenkin.

A térre csak a menet élén haladókat engedték be, a zöm a kordonon kívül rekedt. Erre a még úton lévők között menetelő szervezők ülősztrájkra szólították fel a tüntetőket, közölték, hogy Putyin másnapi beiktatásáig nem mozdulnak, s követelték, hogy országos tv-csatornák egyenes adásban számoljanak be a történésekről. A rendőrök erre kezdték egyenként kiemelni az ülőket, akik egyre többen lettek. Több tudósítás szerint akkor történt, hogy maszkos fiatalemberek Molotov koktélokat hajítottak a rendőrök felé, s ettől durvult el a helyzet. A rendőrök gumibotokkal estek neki a tüntetőknek, kegyetlenül ütlegeltek mindenkit, akit értek, a letartóztatottakat az aszfalton vonszolták a rendőrségi autóbuszig. Közben több tüntető kövekkel, üvegekkel, aszfaltdarabokkal dobálta a rendőröket.

Elég volt Putyinból! Forrás: drugoi.livejournal.com

Legalább három óráig tartott, míg az összes tüntetőt a környékről kiszorították. A tüntetés és az ülősztrájk szervezőit: Alekszej Navalnij bloggert, Szergej Udalcov és Borisz Nyemcov ellenzéki politikusokat őrizetbe vették, és ha nem merül fel ellenük súlyosabb vád, tizenöt napi elzárást kaphatnak a nem engedélyezett akciók miatt. A vasárnap még miniszterelnök Vlagyimir Putyin sajtófőnöke a Kommerszant FM rádió kérdéseire válaszolva indokoltnak és megalapozottnak nevezte a rendőrség fellépését, amely akár keményebb is lehetett volna, hiszen, mondta, a rendőröket súlyosan provokálták.

A tavaly december óta tartó tiltakozó demonstrációk mostanáig békés, sőt, kezdetben szinte derűs légkörben zajlottak le Moszkvában. Nem voltak provokációk, nem történt erőszak, a rendőrség nem avatkozott be, sőt, volt olyan alkalom, amikor a szervezők méltatták a rendőrök viselkedését. Putyin megválasztása után a demonstrációk hatásába vetett remény elapadtával a hangulat rosszabbra fordult, és a tisztességes választásokat, Putyin nélküli Oroszországot követelő tüntetők létszáma több tízezerről néhány ezerre csökkent. Május 6-án Putyin másnapi beiktatása szólított az utcára ismét tízezreket.

Ajánlat:
A Gazeta.ru fotóriportja
A Novaja Gazeta fotóriportja
Az Openspace.ru fotóriportja

Vissza a lap tetejére
LEGÚJABBAK A ROVATBAN
További cikkeink
LEGOLVASOTTABB CIKKEK
További cikkeink