2016. július 29. péntek - Márta, Flóra. Holnapi névnap: Judit, Xénia
oroszline.hu írása
2011. november 3.

Külföldön is Oroszország a fő vesztegető

A Transparency International jelenti

Külföldön is Oroszország a fő vesztegető

  • Tetszik:

A külföldön tevékenykedő nemzeti vállalatok közül az oroszországi vállalkozások a legkorruptabbak, leggyakrabban ők próbálják kenőpénzzel egyengetni a saját útjukat - mutatta ki a Transparency International idei jelentése. Hazai szakértők szerint az üzletembereket az otthoni szokások hatalma vezeti, illetve a termékek rossz minősége, a versenyképtelenség is oka a megvesztegetési próbálkozásoknak.

A Transparency International huszonnyolc ország külföldi vállalkozásait vizsgálta, a Bribe Payers Index a legtisztábbnak a hollandokat és a svájciakat hozta ki, őket a belga, a német és a japán vállalatok követik. Korábban Oroszország a második, illetve a harmadik helyen állt, de ezúttal Kínát megelőzve került a külföldi üzleti tevékenysége során megvesztegetési módszerekkel élők élére.

A jelentés szerzői szerint aggodalomra ad okot, hogy éppen Oroszország és Kína a listavezetők. Erőteljes üzleti terjeszkedésük miatt okkal lehet tartani attól, hogy a hazulról hozott szokásaik megfertőzik a külföldi környezetet, és gyengítik a többi vállalat képességét arra, hogy becsületes módon érvényesüljenek a piacon. A magas korrupciós indexű országokban dolgozó topmenedzserek körében végzett felmérések világosan kimutatják a hazai korrupciós állapotok és a külföldön tanúsított törvényszegő magatartás közötti összefüggést, és Oroszország legutóbb a 154. volt a Transparency Inernational százhetvennyolcas listáján.

Sem az oroszországi társadalmi, sem az üzleti életben nincsenek becsület szigetek – reagált a jelentésre a Transparency International oroszországi tagozatának igazgatója. Jelena Panfilova. szerint az általános korrupció fő áldozatai a kis- és középvállalkozások. A becsületességet az oroszországi körülmények között csak a nagyvállalatok engedhetik meg maguknak, seregnyi jogászukkal, kiterjedt nemzetközi forgalmukkal át tudják vészelni a hivatali lassúságot, a hivatalnokok packázásait. Panfilova úgy látja, hogy az utóbbi években átalakult az oroszországi korrupció jellege: korábban a megvesztegetési sémák a felek hallgatólagos beleegyezésével valósultak meg. Mostanában viszont az üzleti világ egyre gyakrabban a kenőpénzek kikényszerítésével találja szemben magát. Annak a vállalkozónak, aki becsületes próbál maradni és nem fizet, olyan feltételeket támasztanak, hogy kénytelen fizetni. De ha mégsem, könnyen a vádlottak padján találja magát „korrupciós zsarolás” bűntette miatt, és ez rá nézve végzetes lehet. A korrupció terjedése megállíthatatlan, és sem a közelgő parlamenti, sem az elnökválasztások ezt a tendenciát nem fogják megváltoztatni. Csak a jogait ismerő és védő középosztály kialakulása ad némi reményt a távoli jövőben elképzelhető javulásra – vélekedik Panfilova.

 

A belügyminisztérium október végi közlése szerint Oroszországban az állami hivatalnokoknak kifizetett átlag kenőpénz idén elérte a 250 ezer rubelt, és tovább nő. Tavasszal még hatvan ezres átlag összegekről volt szó. A különösen veszélyes gazdasági bűncselekményekkel foglalkozó belügyi főhivatal vezetője ugyanakkor arról beszélt, hogy az általuk feltárt esetekben az átlag kenőpénz elérte a három milliót. Tavaly ugyan ő csak 1,2 millióról beszélt.

 

A Nemzeti Antikorrupciós Bizottság elnevezésű civil szervezet vezetője szerint az orosz vállalkozók megszokásból vesztegetnek. Hagyomány, bevált munkamódszer, pavlovi reflex - magyarázta Kirill Kabanov - ha odahaza bejön, biztosan másutt is működni fog, gondolja némi okkal a külföldi üzleteinek útját egyengető orosz vállalkozó. A piaci és szociológiai elemzéseket készítő Politikai Konjunktúra Központjának vezető elemzője úgy véli, hogy az alacsony versenyképesség kényszeríti korrupcióra a külföldön boldogulni próbáló orosz vállalatokat, s ez így marad, míg termékeik minősége nem javul.

A témához tartozik:

>
Vissza a lap tetejére
LEGÚJABBAK A ROVATBAN
További cikkeink
LEGOLVASOTTABB CIKKEK
További cikkeink