2016. július 25. hétfő - Kristóf, Jakab. Holnapi névnap: Anna, Anikó
oroszline.hu írása
2012. január 20.

Közvéleményformálók a becsületes Oroszországért

Bizonytalan a február 4-ki demonstráció helyszíne

Közvéleményformálók a becsületes Oroszországért

Bizonytalan a február 4-ki demonstráció helyszíne

  • Tetszik:

Oroszországban nagy médiafigyelem mellett megalakult a Választói Liga, a nyilatkozata szerint „az első lépés egy olyan társadalmi szervezet létrehozásában, amely becsületes választásokért és becsületes országért küzd”. Az alapítók közismert értelmiségiek (például Borisz Akunyin, Ljudmila Ulickaja, akiknek a könyvei háromszázezres példányszámban jelennek meg), többen részt vettek a törvényhozási választások meghamisítása miatti demonstrációk szervezésében. Közben a moszkvai hatóságok nem engedélyezték, hogy a február 4-ki „a becsületes választásokért” menet a szervezők által kért központi útvonalon haladjon át.

A tizenhat művész és médiaszemélyiség által alapított Választói Liga magánpénzekből működő független civil szervezetként akar cselekedni a márciusi elnökválasztások tisztaságának biztosításáért. Nem szövetkezik az úgynevezett rendszeren kívüli ellenzékkel, és nem keresi a hatalom jóindulatát. Párbeszédre a hatalommal hajlandó, de csak testületileg. Dmitrij Bikov író, költő, a december 24-ki Szaharov sugárúti tüntetés ünnepelt szónoka nem tartja kizártnak, hogy a szerveződésből kinőhet még a középosztály pártja. Addig is a Liga a szavazás törvényességét felügyelni kész önkéntes csoportok koordinálásával, képzésével foglalkozna, miközben megpróbálja elérni, hogy a hamisítással meggyanúsított választóbizottsági tagokat vonják felelősségre, de legalább is ne vehessenek részt a márciusi szavazatszedésben és számlálásban.

A Választói Liga sajtótájékoztatóján: beszél Leonyid Parfjonov, a kivetítőn Jurij Sevcsuk.

Miután úgy látják, hogy az oroszországi társadalom tudatosabban kezeli a választásokat, a Liga azon lesz, hogy a szavazók azonos feltételek között nyilváníthassák ki az akaratukat – mondta Leonyid Parfjonov televíziós műsorvezető, amikor január 18-kán sajtóértekezleten bejelentette a Liga megalakulását. Oroszország egyik legnépszerűbb bloggere, a statisztika szerint napi hatvanezer, a szerző szerint többször ennyi látogatóval dicsekedhető drugoi (alias Rusztem Adagamov) arról beszélt, hogy az oroszországi politikai rendszer közömbös emberekre épül, akiket a hatalom tetszés szerint irányíthat. A Liga lehetőség a nem közömbösek mozgósítására. Ennek érdekében néhány a tévéből ismert médiaszemélyiség – egyikük szavai szerint az offline módból online-ra váltva – némi országjárásra is kész, hogy a választói tudatosságot személyes beszélgetésekkel erősítse.

A becsületes választásokért mozgalmat fesztiválok, koncertek szervezésével is gondolják támogatni. A megvalósításban Liga-tagként megkülönböztetett szerep juthat az évtizedek óta hihetetlenül népszerű, százezrek által egyenesen bálványozott énekes, zenész, költő Jurij Sevcsuknak és a DDT nevű együttesének. A szeretetre és bizalomra, amelyet Sevcsuk bátor civil kiállásaival is elnyert, mi sem jellemzőbb, mint hogy hívei két éve komoly mozgalmat indították elnökké választásáért, és eléggé biztosnak tűnt, hogy ha akarja, megszerzi a jelöltséghez szükséges kétmillió aláírást.

A Választói Liga közreműködik a február 4-kére meghirdetett moszkvai demonstráció szervezésében. A becsületes választásokért tüntetéssorozat szervezői ezúttal arra kértek engedélyt, hogy délután négy és hét óra között egy ötvenezres menet vonulhasson át Moszkva néhány központi útvonalán, amit a hatóságok január 20-án megtagadtak arra hivatkozva, hogy ez nem lenne biztonságos és kényelmetlenséget okozna a városlakóknak. Azt javasolják, hogy a menetelést vagy tegyék át másnap – vasárnap – délelőttre, vagy keressenek kevésbé forgalmas külső kerületet. A városháza egy már kialakult hagyomány szerint cselekszik, a két nagy decemberi demonstráció esetében sem egyezett bele az ellenzék első javaslataiba.

 

Két állami közvélemény-kutató intézet szerint egy hónapja nő Vlagyimir Putyin népszerűsége, bár még mindig nem elég ahhoz, hogy megnyerje a március 4-ki elnökválasztások első fordulóját. A FOM 45 százalékot mért, hárommal többet a december közepén regisztráltnál, a WCIOM hat százalékos növekedésről beszámolva 48 százalékot hozott ki. Az intézeti szakértők a jelenséget azzal magyarázzák, hogy az alapvetően konzervatív oroszországi szavazót megijesztették a parlamenti választások eredményeinek meghamisítása miatt kitört tömegmegmozdulások, és nem látja azt a megbízható politikai erőt, amely a mostani hatalom helyére kerülhetne.

 

Ajánlat: A Novaja Gazeta fotóriportja a Választói Liga sajtótájékoztatójáról

Vissza a lap tetejére
LEGÚJABBAK A ROVATBAN
További cikkeink
LEGOLVASOTTABB CIKKEK
További cikkeink