2016. július 30. szombat - Judit, Xénia. Holnapi névnap: Oszkár
oroszline.hu írása
2011. december 2.

Mihail Siskiné а Nagy Könyv

Kiosztották a legrangosabb orosz irodalmi díjat

Mihail Siskiné а Nagy Könyv

Kiosztották a legrangosabb orosz irodalmi díjat

  • Tetszik:

Oroszország legpénzesebb és legrangosabb nem állami irodalmi díja, a Nagy Könyv idei első helyezettje Mihail Siskin lett a Levélmintakönyv (Piszmovnyik) című regényével. Jutalma három millió rubel. A második helyért járó másfél milliót Vlagyimir Szorokin kapta a – magyarul is olvasható – Hóviharért, az egy milliós harmadik díjat Dmitrij Bikov: Osztromov vagy a Varázsló tanonca vitte el.

Mihail Siskin

A másfél évtizede Svájcban élő, posztmodern prózát művelő, elismerten kiváló stiliszta Mihail Siskinnek (1961) a Levélmintakönyv a negyedik regénye. Mindegyikkel nagy sikere volt a hazai irodalmi díjosztóknál, az előző regénye, a 2005-ben megjelent és azóta egy tucat nyelvre lefordított Vénusz haja azon túl, hogy Nagy Könyv harmadik helyezett volt, idén nagyon rangos német irodalmi elismerést kapott. Ebből és a legújabb regényéből készült színdarabokat több neves moszkvai színház játssza. Ugyanakkor az orosz kritikusok bizonyos része Siskint nem szereti, orosz irodalmi hagyományok elárulásával, hazafiatlansággal vádolja, vendégszövegek jelenléte miatt regényírói munkásságát eddig rosszízű plágium-botrányok kísérték.

Ehhez képest az Oroszországban 2010-ben megjelent - és ugyancsak több vendégszöveget beemelő - Levélmintakönyv kritikusi fogadtatása kiegyensúlyozott, inkább kedvező volt. Van olyan méltatója, aki szerint a mai orosz prózairodalomban van Mihail Siskin meg még egy-két író, és vannak a többiek. - Nehéz is ezzel a nyilvánvaló ténnyel megbékélnie annak a kritikusnak, aki házőrző kutyaként védi az orosz irodalom építményét – írta az Openspace kulturális portál recenzora, aki szerint a Levélmintakönyv – akárcsak Siskin más regényei – az évtized, de talán még ennél is tágabb idők legjobb szövege. A Nagy Könyv által szavazásra buzdított olvasóknál is Siskin győzött. Mégis a kiadó elsőre csak hétezer példányt jelentetett meg a Levélmintakönyvből, persze az Internetről a regény korlátlanul és ingyen letölthető.

Vlagyimir Szorokin

„Jobb későn, mint soha” – a november 30-ki díjátadáson így fogadta második helyezését az orosz posztmodern irodalom világszerte, így Magyarországon is ismert és elismert szerzője, Vlagyimir Szorokin (1955), akit a nagy orosz irodalmi díjak eddig valóban elkerülték. A most jutalmazott Hóvihar - itthon a Gondolat Kiadó adta ki M. Nagy Miklós fordításában – Oroszországban 35 000 példányban jelent meg – összehasonlításul: Ljudmila Ulickaja legutóbbi regénye, az Imágó (orosz címe Zöld Sátor) elsőre kétszázezer példányt ért meg a kiadójának.

Dmitrij Bikov (1967), a különösen az orosz liberális értelmiségi körökben rendkívül népszerű költő, író, publicista és állandó médiaszereplő, az olvasók második számú kedvence 2006-ban már volt „nagy könyves”, Paszternak életrajzáért az első díjat kapta. Az idén ötezer példányban megjelent Osztromov vagy a Varázsló tanonca-val pedig néhány hónapja már besöpörte a Nemzeti Bestseller 250 ezer rubeles elismerését. Magyarul tavaly jelent meg ZSD - avagy kié Oroszország? című regénye Soproni András fordításában (Európa Könyvkiadó).

Dmitrij Bikov

A Nagy Könyv

…az évente kiosztandó öt és fél millió rubelt tekintve a Nobel-díj után a legnagyobb értékű nem állami irodalmi díj, amelyet 2005-ben alapítottak hazai tulajdonú óriásvállalatok és az oroszországi gazdasági életben meghatározó szerepet játszó üzletemberek. A szakma társalapítóként képviseli magát: országos irodalmi intézet, kiadói egyesületek szövetsége, nagy sajtóügynökségek – egytől egyig jelentős szervezetek, amelyek főnökei, miniszteri rangú vezetőik ott vannak a díjosztás feltételeit meghatározó felügyelői tanácsban. Ez a testület határozza meg az évi díjösszegeket és a díjazottak számát.

Nevezni a díjra orosz nyelvű, a nevezési évben megjelent vagy még kéziratban lévő fiction és non fiction prózai művekkel lehet. A több lépcsős és egész évben nagy médiafigyelemmel kísért válogatási folyamat végén legfeljebb 15 mű maradhat. Ezeket értékeli pályatársakból, irodalmi szaktekintélyekből, újságírókból, gazdasági szakemberekből álló csaknem száztagú zsűri, az úgynevezett irodalmi akadémia, és az olvasok is felállíthatnak egy rangsort - a pályaműveket idén a díj honlapján lehetett olvasni.

A Nagy Könyv díjait megnyerni dicsőség egyszersmind óriási könnyebbség a szerző számára, hiszen biztos megélhetést jelent legalább a következő kiadói szerződésig, vagy még tovább. Ami a könyveladásokra gyakorolt jótékony hatását illeti, ebben a tekintetben mindig is megmaradnak a kételyek, s ugyanez áll a többi irodalmi díjra is, amelyekből körülbelül ötszáz van Oroszországban, az öt millió rubellel járó Állami Díjtól az 1,5 milliós Költő díjon át az egy liter vodkával (hölgyírók esetén egy üveg fehérborral) és egy zöld almával jutalmazó Andrej Belij díjig.

 

Jelentősebb pénzjutalommal járó nem állami irodalmi díjak:

Orosz Booker: 1992 óta minden évben ítélik oda a legjobb orosz nyelvű regényért. A fődíj húszezer dollár, és 1000-1000 dollárt kap az öt döntős.
Nemzeti Bestseller: 2001 óta évente ítélik oda a naptári évben írt legjobb orosz nyelvű regényért. A 10 000 dollárnak megfelelő rubelösszeget 4:4:2 arányban osztják szét a szerző, az első kiadó és a nevező között. Meg nem jelent mű esetén a szerző és a jelölő részesül a díjból 7:3 arányban. Garantált a díjazott mű legalább 50 000 példányban való kiadása, a terjesztés és a reklámozás. A döntőbe jutottak 1000 dollárnak megfelelő ösztönzést kapnak. A díj jelszava: Ébredj fel hírességként!
Költő: 2005 óta kapják az oroszul író költők, függetlenül nemzetiségüktől és lakhelyüktől. Az évente kiosztott pénzjutalom 50 000 dollárnak felel meg.
Debütálás: 2001 óta évente ítélik oda orosznyelvű irodalmi művek 25 év alatti szerzőinek. Öt-hét díjazottja kiadói szerződést és kb. 90 000 rubel garantált honoráriumot kap.

 

A témához tartozik:

>
Vissza a lap tetejére
LEGÚJABBAK A ROVATBAN
További cikkeink
LEGOLVASOTTABB CIKKEK
További cikkeink